2013-04-02 22:11:00

Međunarodni dan dječje knjige

Međunarodni se dan dječje knjige obilježava drugog travnja svake godine, a njime se želi ukazati na važnost dječje književnosti i ljubavi prema čitanju.

Ovaj je datum izabran jer je toga dana  rođendan Hansa Christiana Andersena, najpoznatijeg pisca bajki. Međunarodni dan dječje knjige, ili skraćeno ICBD – International Children’s Book Day,  osmišljen je kako bi se djecu potaknulo na čitanje i kako bi tu naviku održali kroz život.

Kako bi ih što više zainteresirali za knjige, osnovana je International board on books for young people (IBBY),  organizacija koja želi spojiti djecu diljem svijeta preko knjiga. Njihov glavni cilj je promicanje međunarodnog razumijevanja, kroz dječje knjige. Također se trude da sva djeca imaju pristup različitim knjigama, potiču distribuciju kvalitetnih dječjih knjiga – osobito u zemljama u razvoju, te u globalu štite prava djeteta.

Od 1956. svake druge godine dodjeljuje se Andersenova nagrada – nagrada za najbolje postignuće i trajan doprinos na području dječje književnosti, te za najbolju ilustraciju od 1966. Ova nagrada najviše je međunarodno priznanje dano autora i ilustratora dječjih knjiga.  Kako je prošle godine nagradu osvojila Argentinka María Teresa Andruetto, ove se godine ne dodjeljuje.

Naravno, Međunarodni dan dječje knjige nije samo za malene koji vole čitati, već i za odrasle. Stoga, nije loša ideja da na baš ovaj dan posegnete za nekom dragom knjigom iz djetinjstva i prisjetite se kako je to biti klinac.

Knjige koje su nam uljepšale djetinjstvo:

10 knjiga koje morate pročitati prije nego što odrastete

Ivan Kušan: Koko u Parizu Kenneth Grahame: Vjetar u vrbama Anto Gardaš: Duh u močvari Robert Louis Stevenson: Otok s blagom Astrid Lindgren: Pipi Duga Čarapa Roald Dahl: Charlie i tvornica čokolade Ferenc Molnar: Junaci Pavlove ulice Mark Twain: Pustolovine Huckleberryja Finna Michael Ende: Priča bez kraja J.K.K. Rowling: Harry Potter i kamen mudraca

 


Osnovna škola Ivana Brnjika Slovaka Jelisavac